prinsessanella

Alla inlägg under oktober 2011

Av Annika - 4 oktober 2011 17:00

     Prinsessan Ella med sin Skrållan och den tillfälliga och inte alltför 

populära droppställningen.


                       

                                                                




Vi har den stora turen att Ellas gammelmoster är en av två diabetessköterskor på Barnkliniken och här försöker de tillsammans att spola upp infarten i armvecket.   


                               




Ella fick mycket besök under sin tid på sjukhuset vilket var väldigt uppskattat.

Moster Camilla var ett väldigt stort stöd för oss alla.


                                    




Det var välbehövligt med friskluft och det gick till och med att gunga trots droppställningen :-)


                                




                               




Sist men inte minst den stora dagen för hemfärd :-)

Ella med all sin packning för att hantera sin diabetes hemma, alla sina presenter,

DIPLOM för att hon varit så modig och den fina rosa insulinpumpen.



                                

Av Annika - 2 oktober 2011 17:00

Jag är ju dessvärre ingen doktor och kommer heller aldrig att bli. Inte heller är jag särskilt bra på diabetes men det när något som jag tänker bli!

Nu tänkte jag hur som helst ge mig i kast med att försöka förklara lite kort vad Diabetes Typ 1 är :-O


Man ska skilja på Diabetes Typ 1 [ungdomsdiabetes] och Typ 2 [åldersdiabetes].


Vid diabetes Typ 1 som Ella har fått så förlorar kroppen sin egna förmåga att producera insulin, det hormon som styr upptaget av socker i kroppens celler.

När man äter så är insulinets uppgift att öppna upp dörrarna till cellerna så att sockret/kolhydraterna kan komma från blodet in i musklerna. Hos en diabetiker sker inte detta automatiskt utan man måste alltså tillföra insulinet. 



Om man inte tillför insulin så börjar det ställa till med problem i kroppen. Allt socker stannar kvar i blodet och när bägaren rinner över så svämmar sockret över till njurarna och sköljs sedan ut i kisset. Sockret drar då med sig en massa vatten, man blir törstig och måste kissa ännu mer. Detta medför viktnedgång, att man blir trött och mår dåligt.

Alltså kontrollerar en diabetiker sitt blodsocker med jämna mellanrum för att kunna hålla det på en så jämn blodsockernivå som möjligt. 

Om man tar för lite insulin i förhållande till det man äter så blir blodsockret högt och sköjs över i urinen. Man blir törstig, kissnödig, kan få huvudvärk, må illa, få ont i magen och kan kräkas. Högt blodsocker är skadligt på sikt då det bl.a medför skador på en del av kroppens blodkärl. Små blodkärl i ögon, njurar och nerver kan ta skada och leda till nedsatt syn, nedsatt njurfunktion och försämrad känsel i fötterna.

Om man får kraftigt förhöjt blodsocker kan det leda till syraförgiftning eller sk. diabeteskoma/ketoacidos. Detta tillstånd kan endast utvecklas vid uttalad insulinbrist men är ett mycket allvarligt tillstånd som måste behandlas på sjukhus. 

Symptom vid ketoacidos är anfåddhet, aceton- eller fruktdoftande andedräkt, illamående, kräkningar, törst och torr mun.

Om Ella skulle kräkas så måste man först utesluta syraförgiftning innan man kan säga att hon har fått magsjuka!


Om man tar för mycket insulin i förhållande till det man äter så blir blodsockret lågt. Man får då en sk. insulinkänning som gör att man känner sig darrig, svettig och att hjärtat börjar klappa väldigt fort. Man känner sig hungrig och har svårt att koncentrera sig. Det är då viktigt att man får i sig någonting sött som höjer upp blodsockret snabbt. Om det redan har gått så pass långt att Ella är svårt att få kontakt med och inte förstår vad hon ska göra med den mat eller dryck som serveras så bör man inte ge henne den. Då finns istället en "akutspruta" som man ger i lårmuskeln samtidigt som man ringer 112.

Om man inte hjälper kroppen med att höja upp blodsockret så kommer hon att falla in i medvetslöshet.


Varje år är det ungefär 800 barn i Sverige som insjuknar i Diabetes Typ 1 vilket gör diabetes till en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Trots det så är kunskapen om diabetes alldeles för låg. Det känns därför viktigt att på ett så enkelt sätt som möjligt försöka förklara hur sjukdomen fungerar så att så många som möjligt kan möta dessa barn och hjälpa dem om och när det behövs. 

Jag vet inte hur jag nånsin ska våga släppa iväg Ella på egen hand men måste någonstans försöka hitta ett sätt så att hon kan leva så vanlig som möjligt. Hon är ju bara ett barn...

 
 
 
 
 

Antal kommentarer: 2

 
 

2011-10-02 15:00:35

Min älskade, fina, bästa syster! Förutom att du är älskad, fin och bäst så är du också väldigt klok. Tack för bloggen! Den ger oss andra en helt ny inblick i vad ni går igenom med Ella, era tankar, känslor, och vardagshändelser som påverkar och förändrar livet för både Ella och er. Vi kanske aldrig till fullo kan förstå eller dela allt detta med er men bloggen och böckerna hjälper. 

Jag lovar att göra mitt bästa för att ni ska våga lämna Ella med oss och så småningom också kunna känna er trygga med det. Vi ska ta oss dit, det är bara en fråga om när, jag lovar! 

Styrkekramar till er alla tre!
 
 

2011-10-02 16:28:52 - Sara Sundling

Vilken fin blogg du har, och vad bra du förklarar vad diabetes är! Men hemskt tråkigt att Ella fått det.

Av Annika - 1 oktober 2011 17:00

Lördag...... solen skiner och det är en sån där härlig höstdag som vi längtat efter.

Gårdagkvällen/natten löste jag med bravur om jag får lov att säga det själv men nu är det dags för den stora återkommande prövningen - lördagsgodis!

Planerar in i minsta detalj.... blodsocker, insulin, frukost, blodsocker. Blodsocker, insulin, lunch, lördagsgodis, ut och cykla, blodsocker. Gasar upp Basalen med 10% fyra timmar efter lördagsgodis i hopp om att kunna häva den kraftiga stigning som brukar följa efter sex timmar och YEES!! Det funkade!!! Det är en sån självförtroendeboost när det blir så bra som man inte ens vågat hoppas på!

Pigan som haft sina kusiner på besök hela dagen fick den äldre av dem att stanna och sova över. Jag har bäddat åt dem i stora bäddsoffan i gästrummet för att de ska slippa trängas och sparka på varann i Ellas 120-säng. Där har de jättemysigt och Liam somnade strax efter att jag lagt ner sagoboken. Ella däremot hade svårare att somna och kom upp ett antal gånger.  Hon verkade lite orolig och sista gången sa hon att hon ville ta ett blodsocker. Hon var inte jättelåg men säkerligen såpass att hon kände av det och jag gav henne druvsocker. Sedan somnade hon direkt och jag hoppas att nästa blodsocker ska visa på att hon ligger bra och att hon sedan håller sig där hela natten.

Tack för en toppenlördag! :-)

Presentation


PrinsessanElla
har nu hunnit bli en sjuåring som debuterade i Diabetes Typ1 i augusti 2011. Den här bloggen handlar om vårt liv efter att det ställts på ända.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22 23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Arkiv

Länkar

Fråga mig

3 besvarade frågor

Sök i bloggen

Kategorier

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards